Vaijereiden vaihtoa

Tässä autossa aika moni asia toimii vaijerilla. Kun autolla on takanaan niin monta kilometriä, alkavat vaijeritkin olla vaihtokunnossa.

Ensin vaihdan nopeusmittarin vaijerin, koska se on kaikkein kiusallisin väpättävine mittarin neuloineen. Mittarin vaijeri on kojetaulun takaa helppo irrottaa, sillä käsi mahtuu ruuvaamaan vaijerin holkin irti mittarin takaa. Vaihteiston päässä on laippa, joka pitää vaijerin holkkia kiinni vaihdelaatikossa. Vaijerin päässä on kartioratas (kuvassa osa #5), joka on kiinni vaijerissa c-mallisella sokalla (6). Sokka pitää ratasta kiinni ja nousee ylös vaijerin mukana kun laippa irrotetaan. 

Jostakin syystä, tässä ei sokkaa ollut tai sitten se ei ollut paikallaan, joten ratas jäi vaihdelaatikon sisälle koloonsa ja kun yritin sitä varovasti poimia ylös, se putosi vaihdelaatikon sisään öljyn sekaan -painajainen?

Vaijerin reikä laatikon päällä on koin 3 cm halkaisijaltaan, ja ratas oli syvällä laatikon pohjalla pimeässä mustan öljyn seassa. Yhdellä sormella koetellen rattaasta sai tuntuman, mutta ei saanut otetta. Koska ratas on muovia, ei magneetistakaan olisi apua. Vaihtoehtoja on siis koettaa jotenkin onkia ratas ylös tai sitten irrottaa vaihdelaatikko, joka ei todellakaan houkuttele.

Taivutin rautalangasta ällän muotoisen kulman, jonka toivoin saavani ujutettua onton rattaan sisälle. Noin puolen tunnin aherruksen jälkeen sain rattaan samalle tasolle, mistä se3 oli lähtenyt, mutta se oli edelleen poikittain. Sain kuitenkin pidettyä sen paikoillaan sormella samalla kun sain rautalankaan muotoiltua käyrän, joka tarttuisi rattaan sisälle. Lopulta näin kävikin ja helpotus oli suuri.

Paperiliittimen langasta muotoilin uuden sokan ja painoin rattaan paikoilleen uuteen vaijeriin. Pujotin vaijerin läpivienneistä kabiiniin ja kiinnitin toisen pään mittarin taakse. Koeajolla hieman jännitti -toimisiko mittari. Toimihan se, mutta vipatus ei ollut kadonnut, muuttanut vain olemustaan. Mittari näyttää kuitenkin navin mukaan oikeita lukemia mittarivirheen puiteissa.

Päättelin, että puuttuvalla sokalla oli osuutta aiemmin asiaan. Pitää jossakin vaiheessa vaihtaa vanha vaijeri takaisin, koska se vaikutti olevan ihan ehyt ja alkuperäinenkin, kun uusi oli tarvike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti